Kolhydrater kan skada levern

Personer som äter mycket kolhydrater med högt glykemiskt index riskerar att få fettlever.

Forskare vid ett barnsjukhus i Boston matade en grupp möss med mat som hade högt GI-värde och en annan grupp fick kost med lågt GI-värde. Efter 25 veckor vägde djuren lika mycket, men den grupp som ätit mat med högt GI-index hade mer än dubbelt så mycket fett kring levern. Två av tre vuxna och vart tredje barn med svår fetma har fettlever.

(Uppgifterna publiceras i tidskriften Obesity)


Annika på kalla fakta

Idag var Annika med på kalla fakta om kampen om fettet.

http://anytime.tv4.se/webtv/?treeId=9023 eller en genom en  sökning på www.nyhetskanalen.se

Ett inlägg visades även på TV4:s sena Nyheter, klockan 22.08

Mycket information finns även på Kalla Faktas hemsida, uppdatering med en summering kommer senare.

Sofie

Vad ska man tro på?

När jag och mamma var och handlade härom veckan så fanns det flera olika fabrikat av valnötter. Av någon anledning så började jag läsa på innehållsförteckningen hur mycket kolhydrater de innehöll. De innehöll allt från 3.5 till 26 g kolhydrater per 100g!

Kollade i livsmedelsverkets databas och där står det att de innehåller 13g kolhydrater per 100g. Så vad blir slutsatsen av det här? Man kan inte lita på innehållsförteckningarna eller kan man det?

Jessica

RSS 2.0