Grädde - äter vi det för att det är gott eller för att det innehåller en hög fetthalt?

I fredags tänkte jag att jag skulle prova att göra den omtalade glassen, vilket jag senare gjorde. Lite otålig dock eftersom den skulle vara i frysen i minst 4 timmar. Busenkelt recept - vispa 3 dl grädde och lägg sedan i 3 ägg och 250 gr bär innan du vispar om igen. Bären bör vara tinade och helst mixade också. Trots att glassen i princip bara innehåller grädde har jag ändå förväntningar om att den ska smaka mer än så.

Åter till ämnet, jag gjorde en sats och fick lite grädde över. Jag tänkte att jag skulle prova det receptet som Jessica tidigare lade in på efterrätt med grädde och kakao. Jag läste lite fort så jag lade lika mycket kakao på grädden som det skulle vara totalt i varje liten skål så det blev rätt stark smak. Med tanke på hur småkänslig jag är mot starka saker fick jag vispa mer grädde och blanda i, i hopp om bättre smak. Fortfarande lite för starkt så jag blandade i lite blåbär och senare krossade hasselnötskärnor men fortfarande inte riktigt som jag hade tänkt mig. Min syster vart däremot överlycklig och var väldigt nära att förstöra för mig. Hon ville såklart ha lite mer kakao. Två skedar in på efterrätten var jag redan less på gräddsmaken (jag är inte gräddens största fan som sagt) men tvingade mig ändå att äta upp. Två timmar senare var jag ute och sprang med gräddsmaken kvar i munnen, inte populärt.

På lördagen provade jag glassen, som smakade grädde (!) med liten smak av blåbär. Första skedarna var helt ok faktiskt, men sen trädde gräddsmaken fram som ett brev på posten. En ny positiv sak, det behövs inte mycket glass eller den andra efterrätten för att bli nöjd. Med tanke på hur less jag är på grädde nu kommer jag inte vilja se dessa 5dl paket på evigheter.

Idag stred jag mot alla lagar då jag tom hällde i en skvätt grädde i stekpannan på korvbitarna jag höll på stekte. Även de djupfrysta grönsakerna fick sig en dusch. Nöjd över att den lilla tetran äntligen var slut kunde jag med glädje kasta den då jag insåg att vi inte hade någon fler i kylen för tillfället. Så jag har en fundering, hur mycket grädde kan man äta egentligen? Var går gränsen för maximalt bruk?

Jag ser framförallt en sak negativ med denna diet, som ni redan har listat ut - den höga mängden grädde.

Sofie

Lite mat


Björnbärsyoghurt med philadelphiaost


Min fina middag på tågresan hem



Kött med aioli och champinjoner dränkta i vitlökssmör


Kyckling med guacamole


snacks inför hockeyn

                                                                                                              Jessica

Halvvägs!

Nu har väldigt exakt halva tiden av vårat lilla försök gått, och det enda som jag tycker känns lite jobbigt är att jag har så dåligt med fantasi vad gäller maträtter. På grund av det har jag än så länge ätit mer eller mindre (fast med små variationer) ätit samma 3 maträtter varje dag.
Tre saker jag kommer vara skapligt less på efter denna perioden:

  • Lax (tillagad på alla möjliga innovativa sätt)
  • Omelett (både vanlig och ugnsomelett) med mina väldigt goda och feta, men i längden inte så roliga räk- & svamp-stuvningar
  • Tonfisksallad


Eftersom jag inte äter annat kött än det från vattenlevande varelser så har jag stora problem att komma på något spännande.
Det omtalade blomkålsmoset ska jag dock ta och prova någon dag, men med min oerhörda brist på fantasi så blir det nog till en bit lax.
Jag kommer aldrig mer vilja se en lax i hela mitt liv efter det här. Typiskt, eftersom lax är hur gott som helst (i begränsade mängder, kan vi dock konstatera).

/olivia


Träning utan kolhydrater ?

Detta är ju faktiskt ett skolarbete, så att det inte blir så mycket uppdatering på helgerna får ni stå ut med, kära bloggläsare.
Nu närmar det sig dock halvtid, och jag måste säga att tiden har gått relativt snabbt, och jag tycker fortfarande inte att det är så hemskt. 
De senaste dagarna har jag varit ute och tränat (sprungit) två gånger, och därmed kan jag konstatera att jag (mina små muskler) inte alls behöver äta massa kolhydrater för att orka träna. Det gick hur bra som helst ändå och jag kände ingen som helst skillnad mellan att träna nu, när jag äter låghydrat-kost och i vanliga fall, när jag äter massvis med kolhydrater. Om man behöver kolhydrater kan väl bero lite på hur hårt man tränar och det är säkert väldigt individuellt också, men för min del funkar det hittills alldeles utmärkt.

/olivia

Milkshake

Imorse klockan fem så gick mitt tåg ner mot Stockholm. Jag hade förberett guacamole och två ägg som jag tänkte jag skulle äta under tågresan. Det hände dock inte då jag inte var hungrig och ville bara sova. När vi kom ner till Stockholm så gick vi på donken, mina kusiner tog milkshake (det är nog bland det bästa jag vet). Där satt de och sörplade i sig var sin medan jag hittade en sked och satte mig och åt guacamole ur handväskan inne på donken som värsta gamla tanten. Det var den första frestelsen för dagen.

Den andra inträffade vid lunch, då jag beställde en hamburgare men med sallad istället för strips,  dock var ju brödet kvar när jag fick den, och jag tror aldrig att ett hamburgerbröd har sett så gott ut någongång. Den sista var nu vid middagen då vi gick på ett ställe där man alltid får popcorn till förrätt, gissa hur gott  det luktade och hur gärna jag ville mula i mig hela korgen. Till middag så beställde jag en biff med beasås och aioli, först verkade hon lite fundersam och sa du vill alltså inte ha någon sorts potatis, men jag fick det jag skulle ha så det funkade.

Så jag har överlevt första dagen i Stockholm och trots alla frestelser så har jag inte fuskat.

Jessica

Frestelse

Än så länge så är jag förvånad över hur bra det har gått att äta efter LCHF. Nu till helgen så kommer jag verkligen att sättas på prov. för imorgonbitti drar jag till Stockholm,. Men jag ska inte fuska, det är en sak som är bestämt iallafall. Idag på min sista lektion så bjöds det på cheesecake, gissa hur god den såg ut. Men jag höll mig och satt bara och kollade när de andra åt.

Annars så har jag mått riktigt bra den senaste tiden. förutom att jag känner mig helt tom i huvudet. Ikväll så nalkas det hockey och det kommer främmande hit, pappa har fixat snack nu som vi också får äta.

Jessica

Middag

Hela min familj åkte på att äta enligt LCHF, dock så har vi ett problem att det den ena äter, äter inte den andra. Så här kommer ett smakprov hur en middag hemma hos oss kan se ut.


Vitkål i pepparrotssås och korv


Stekta champinjoner med tomat och philadelphiaost


Kantarellsoppa med tomater


Snackpaprika med vitlöksdip


Avokadosoppa med bacon

                                                                                                                   Jessica

Abstinens

Imorse var ett helvete. Feberkänslan hade gjort comeback. Har inte känt såhär sedan dag 2 och 3.
Imorse kände jag inte av den förrän jag hade klivit upp ur sängen, då direkt kom den där känslan. Kände mig alldeles svimmfärdig.
Börjar tro att det är abstinensbesvär. Min kropp vill ha tillbaka sina kolhydrater. Men det får den icke! Inte förrän om 19 dagar. Då kommer jag kunna njuta av livet igen. Äta vad jag vill. Det är vad jag kallar lycka! Jag skulle nästan vilja påstå att mitt "normala" liv kretsar kring mat. Matmatmatmat. Mat är gott. Och jag kan inte sluta drömma om mat. Häromdagen drömde jag om subway-mackor och alkohol. Ojojoj, vad ska man säga. Abstinensbesvär.





Josefin


Bästa medicinen!

Jag har alltid haft besvär med otrolig mensverk och då även före och efter den dessa utvalda dagar. Huvudverk brukar jag ha haft ganska ofta också, i den alldagliga kosten. Jag lade nu märke till att dessa symtom har varit som bortblåsta efter vi börjat äta enligt LCHF vilket naturligtvis är anmärkningsvärt! Annika förklarade att vi skulle må mycket bättre efter vi påbörjat hennes kost och att krämpor av olika slag skulle försvinna. Jag erkänner att jag tvivlade starkt på att kosten skulle kunna göra något åt mina problem, men vad fel jag hade. Varje dag går jag minst en prommenad med hunden (ca 30-60 min) och vissa dagar även två. Tränar gör jag även på andra sätt vilket jag hoppas jag kan se resultat på.

Imorse vägde jag mig och till min lycka har jag gått ned 2,5 kg från starten (9 dagar sedan) vilket känns väldigt positivt.


Sofie


Lite fika

Det kan inte vara så bra att äta ägg och bacon varje dag  efter skolan, så jag bestämde mig för att göra något annat idag. Hallonsmoothie var tanken men det fick bli av blåbär istället. För att vara ärlig så gillar jag den smoothie jag gjorde innan testet mycket bättre - och det är inte bara för att den innehåller lite socker. Jag har inget emot grädde om det är i måttliga mändger, men denna dryck smakade grädde med en touch av blåbär vilket inte vad var jag hade tänkt. Inte att rekommendera om man inte är stört förtjust i grädde. 

Mitt otroligt goda fika efter skolan^^

 Sofie


Första helgen

Jag har haft en helg utan internet  samt denna dag utan att ha mått vidare bra, vilket är anledningen till varför allt kommer nu istället. Dag 5 hade jag fortfarande inte kommit i ketos tror jag, min sticka var inte i en enhetlig färg så det var svårt att bedömma.
 
I fredags földje jag med min mor på bio och såg Mamma Mia som hon så länge har velat sett. Jag hade dock ett problem. Det är inte riktig bio om inte godis och popcorn (och ibland chips) finns med in till salongen. Eftersom jag nu inte skulle få äta något av dessa fick jag den briljanta idén att springa på statiol och köpa en bonaqua samt mörk choklad (70%) utan smak av pistagenötter eller annat vilket inte alls vart så tokigt ändå. Jag kände mig aldrig sugen på varken den annars efterlängtade godispåsen, chipsen, popcornen eller colan som annars är standard. Tummen upp, även detta fungerade mycket bra. Denna dags kostintag: frukost- fil och linfrön samt ett ägg, lunch- hamburgekött med sallad och rivna morötter, middag- kotletter med fet sås och kokta grönsaker samt i övrigt lite mörk choklad.

Under lördagen höll jag på att gå på en riktig nit när jag kollade på modevisning på våningen. Cider (alkoholfri) serverades samt att det stod skålar med godis och salta pinnar på alla bord gjorde att jag inte tänkte på projektet varje sekund. Jag var så nära på att både dricka upp cidern (kom på mig precis innan)  samt äta lite godis bara för att. Nära var det att ramla i fällan. Senare på kvällen åt jag min så efterlängtade avokado samt mörk choklad som dock börjar bli ett vanligt inslag i min kost.

Söndag och träning och en allmänt dålig dag. Efter att ha sovit bort halva dagen fick jag ta bussen till träningen där jag naturligtvis lyckades somna igen. Träningen gick käpprätt åt skogen vilket kan bero på att jag åt frukost/ lunch/ tidig middag ca 14.30 och samlingen var 16.45. Illamåendet ganska sent, men däremot kom en enorm sträckning som ett brev på posten och som bevis på att jag inte skött varken min dag eller uppvärmningen. Det positiva över dagen var däremot att jag höll mig till min kost även fast makaronerna såg extra goda ut och för att inte tala om hur gott det luktade med nypoppade popcorn senare på kvällen. Popcorn äter man till film, så är det bara, eller nu rättare sagt - gjorde jag förut. Denna dag luktade jag aceton ur munnen vilket visar att jag har kommit i ketos, dock mycket senare än de andra.

Idag åt jag fil, kanel och ett ägg till frukost. Lunchen bestod av hamburgekött, creme fraiche med örtkryddor samt sallad. Min farmor fyller år idag så vi åt middag hos henne och farfar. Naturligtvis hade dom köpt hem favorittårtan från charm samt lite olika chokladgodisar som jag helt enkelt fick avstå ifrån. Jag kunde visserigen ha tagit en liten bit men då man ändå inte känner sig riktigt sugen är det bättre att låta bli. En kopp te satt fint istället. Ytterliggare noteringar för idag är att humöret känns lite stadigare nu men däremot kände jag mig väldigt hängig imorse.

                                                                                                                                                                                       Sofie

Middag dag 8

min mat?

Dagens middag fick bli lax (stekt i SMÖR), med avokadoröra med creme fraiche, majonnäs, vitlök, salt & peppar. Och lite sallad till det.
mycket gott !

/olivia

Snabbt & enkelt

Dagens lunch bestog av något så enkelt som detta:



Tomat, gurka, paprika, skinka, ost och ägg. Allt hackat och blandat.
Blandade turkyoghurt med lite vitlökspulver som dressing.
Dryck fick bli cola-light.


Josefin

Lite länkar

Här kan du kolla vad som är tillåtet att äta respektive vad som inte är tillåtet.
http://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20för%20LCHF.pdf


Här kan du kolla hur mycket kolhydrater det innehåller
http://www.hertzmanfrukt.se/html/naring.html#

Tips på recept
http://airamsmat.webblogg.se/category/recept.html
http://blogg.passagen.se/fettbramat/category/RECEPT+-+S%C3%96TSAKER

Ostchips



Mamma fick för sig att prova på något nytt, så hon gjorde ostchips. Enkelt att göra också, bara skiva lite ost och stoppa in i ugnen. Eftersom jag är en dippoman, så gjorde jag en vitlöksdip till.

Tårtsugen

En tårta skulle inte sitta fel just nu. Jag är så himla sugen på en prinsesstårta. Tårtbotten, sylt, vaniljkräm, grädde, marsipan. Det enda man får äta av det där är ju grädden... Men idag är det bara 21 dagar kvar. Sedan får jag äta hur mycket tårta jag vill! För jag är myndig! Haha.



Josefin

Glass

Min kära mamma tyckte att jag skulle göra lite glass, eftersom jag tycker det är så gott och det är massa fett och så vidare. Sagt och gjort så letade jag reda på ett recept på internet och rörde ihop massa grädde, äggvitor + lite hallon & blåbär och ställde in i frysen.
Själva smeten var mycket god (den smakade...grädde? (surprise!)) och gav mig stora förhoppningar om att smeten skulle vara lika god när den hade frysts.
Så var tyvärr inte fallet. Min lilla hemmagjorda glass smakade, tro det eller ej, fryst grädde, vilket inte alls var lika gott som ofryst grädde. Mina små bär gav ingen som helst smak åt glassen utan det smakade alltså BARA grädde.
Inte att rekommendera.
Jag får prova göra någon annan glass någon dag och hoppas på ett något bättre (godare) resultat.

/olivia

Mat (dag 6)

god kväll

Jag har precis sett klart sex and the city-filmen. Den var riktigt bra :) Och som alla vet så måste man ju ha något att knapra på när man kollar på film. Popcorn, chips eller godis. Men eftersom jag inte får äta sådana saker längre (Bara 22 dagar kvar... Counting the days. Mark my word!), så fick det istället bli gurka, paprika och en dippskål. Det funkade ju det med. Även fast jag helst av allt doppar popcorn i dippen. JA, popcorn. Döm mig inte förrän du har provat!

Nu när jag ändå berättar om vad jag har ätit så kan jag ju fortsätta med resten av dagens måltider. Here they come:

Frukost



Björnbär/vanilj-yoghurt med vispad grädde, två finncrisp med (MYCKET!) smör och gravad lax, ett glas mjölk.


Lunch


Två kokta korvar, macka med (MYCKET!) smör och flera ostskivor, light-läsk.


Middag


Två fläskkotletter, brunsås, vitkålssallad, light-läsk.




Det var min dag, om man ska se ur mat-perspektiv.

Josefin

Dag 6?

Idag så mår jag faktiskt riktigt bra fast mamma har tvingat mig att smaka på broccolimos, det var inte gott om man säger så. Om man tycker om broccoli så kanske man uppskattar det mer än vad jag gjorde. Annars så känner mig sig ganska instängd såhär på helgen, man kan inte festa, man kan inte ha en filmkväll, där popcorn är obligatoriskt. Så idag har jag faktiskt varit ute i skogen, och det ska tilläggas att man får leta väldigt länge om man ska hitta ett mer asfaltsbarn än mig.

Jessica

Pizza & Bio

Nu börjar den femte dagen närma sig sitt slut och jag känner fortfarande inte av några negativa effekter av vårt lilla försök. I morse var dessutom den lilla ketosstickan lila ! (hurra för det!)

Efter skolan fick mamma för sig att vi skulle gå ut och äta och sen gå på bio. Frågan var ju då bara var i hela stan det fanns någon restaurang som serverade någonting som jag skulle kunna äta... (man vill ju inte vara allt för besvärlig och plocka bort och lägga till grejer hur som helst)
Vi kom dock fram till att pizza skulle kunna gå, så länge jag bara åt fyllningen. Vi beställde två pizzor och jag åt fyllningen och mamma brödet, så det gick ju hur bra som helst. Och om jag, som knappt kunnat äta ost förut tycker att det var ätbart, så VAR det ätbart, mina kära kamrater.
Sen gick vi på bio och det var ju en till utmaning eftersom att i min värld är bio = popcorn !
Det visade sig dock gå alldeles utmärkt att se på bio utan att ett enda popcorn entrade munnen.

Nu blir det nog till att unna sig en bit brieost (det är alldeles tillåtet!).

/olivia


Fredag liverapport från skolan

Efter att ha haft två dagar när jag mått sämre än vad jag någonsin gjort, så mår jag nästan som vanligt igen. Sitter på skolan nu och där serveras det hamburgare idag, så det betyder att vi får äta hamburgare utan bröd och ketchup, det låter inte så frestande, så därför har har med mig paprika och guacamole.

Idag är det första idrotten sen vi började med den här metoden, så det ska bli väldigt intressant att se om vi orkar eller om vi lägger oss ner som döda sillar.

Kul att så många har hittat hit, uttryck gärna era åsikter =)

Jessica

Tips på god efterrätt


3 portioner
1½ dl grädde
1 tsk kakao
½ tsk hermesetas


                                                                                                  Jessica

Nu är det slut med skåpätandet

Jag har alltid mer eller mindre gått mellan kylskåpet och skafferiet tills vi började med denna metod. Efter starten med LCHF har jag så gott som slutat med småätande vilket känns väldigt bra.  Med största sannolikhet kommer jag däremot börja småäta igen när jag återgår till den vanliga kosten. Så här långt har mina dagar bestått av frukost (fil och nötblandning), lunch, ägg och bacon efter skolan samt senare middag om det inte är tidigt träning förstås.

Jag börjar nu närma mig ketos en aning även fast det är en bra bit kvar. Nu ska jag gå och fixa middag som idag kommer består av kotletter, sås och grönsaker.


Sofie

frukost dag 4

tänkte bara logga in här en snabbis innan jag åker till skolan. roligt med många kommentarer :)

detta åt jag till frukost idag:


blåbärsyoghurt med vispad grädde


Men det var såklart inte det enda jag åt. Jag åt två stekta ägg också. Och nu är jag proppmätt.

Det är allt jag hinner med. Nu måste jag iväg till skolan.

Josefin

LCHF-metoden utsedd till VIKTVINNARE

På Aftonbladet hittade jag en intressant artikel som handlade just om det som vi för tillfället håller på med; att äta fet man utan kolhydrater.
De skriver om en studie som gjorts där olika dieter jämförts på vetenskaplig väg, och den vinnande dieten var, tro det eller ej, den feta kolhydratfattiga dieten!
Enligt undersökningen ska de försökspersoner som ätit den fettrika kosten ha gått ner i snitt 2 kg mer än de personer som ätit en fett-snål diet.
Enligt artikeln vänder dessa resultat "upp & ner på ner på det mesta vi lärt oss om bantning" och tvingar oss inse att:

  •   Rätt fett är bra.
  •   Räkna kalorier är meningslöst.
  •   Dra ner på pasta, bröd och annan kolhydratrik mat.

Att många tror att man genom en fettrik diet ska få t.ex förhöjda blodfetter och därmed större risk för att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar är egenligen inte ett dugg märkligt, med tanke på de stora mängderna fett som man faktiskt äter.
Undersökningen visar dock på att de som åt den fettrika kolhydratssnåla dieten inte bara tappade mest i vikt utan dessutom fick både bättre levervärden, bättre fördelning av blodfetter och lägre kolesterolhalt.


Länk till artikeln: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article3332781.ab

Nu ska man väl ta allt som Aftonbladet skriver med några nävar salt, men det är helt klart en intressant artikel om en intressant studie som gjorts.

/olivia


Dag 4

Nu är vi inne på den fjärde dagen med LCHF-metoden och jag måste säga att än så länge har det gått bra mycket lättare än jag trodde att det skulle göra (sockerabstinensen, vad håller DU hus !?!?).
Till skillnad från mina kära projektkamrater har jag inte känt av något negativt alls, än så länge; jag mår kalasfint.
Det enda som känns lite märkligt är att jag inte är konstant hungrig längre, men det kan väl enbart ses som någonting positivt. Den lilla ketosstickan har dock fortfarande inte börjat visa de rätta lila nyanserna, men att komma in i ketosen kunde ta mellan 2 och 5 dagar, så än så länge är det väl ingen fara på taket (jag har faktiskt inte fuskat en enda gång (än så länge...heh)).

Till lunch tror jag vi festar till det med en liten tonfisksallad.
Min gamla älskade tonfisksallad bestående av; tonfisk (i vatten), avocado, majs, tomat, lite olivolja, salt & peppar får dock ge plats åt den något fetare varianten innehållandes; tonfisk (i olja), avocado, tomat, riven ost, creme fraiche, majonnäs, salt & peppar.
Och så ett ägg på det, så blir det ju riktigt näringsrikt och fint.

/olivia

så här långt

Vi har kommit till dagen 3 i detta otroliga val av projektarbete vilket jag fortfarande inte förstår att jag gick med på.

Jag kan inte påstå att jag kände en våg av entusiasm när jag klev upp i måndags morse och insåg att jag inte fick äta macka till frukost utan måste hålla mig till den feta filen som smakar i stil med vad de låter. Jag kände redan första dagen att mitt humör inte var förstklassigt vilket det förvisso inte är någon annan måndagsmorgon heller, men denna dag tog priset. Kosten hade ett finger med i spelet även fast det säkert inte var den stora boven.  På kvällssidan var jag så hungrig så jag åt två stora morötter vilket jag inte annars skulle göra.
Frukten är helt klart också en stor förlust, likaså pastan.  Bort med allt de jag egentligen äter och in med fett i otroliga mängder.  För att nu vara lite positiv så tycker jag att det har gått bra så här långt. 

Andra dagen, igår, kändes lite bättre trots att jag åt upp en halv ost i ren frustration. Jag var hungrig trots att jag hade ätit frukost men gav med sig efter ungefär en timme. Jag kände ingen större skillnad på träningen (förutom på idioten) vilket jag förmodligen kommer att göra lite senare. Jag börjar redan bli less på broccoli som jag har haft med till middag två dagar i rad och inte tillhör mina favoriter på matbordet.

Idag har jag för första dagen börjat känna mig lite mer mätt trots en lite mindre portion vilket jag ser som positivt, däremot har jag varit väldigt trött hela dagen. Jag har inte kommit till ketos än vilket verkar dröja ytterliggare några dagar. Med tanke på att jag var så less på broccoli så åt jag 'bara' kyckling, tomat och en fet sås till middag. Naturligtvis kunde jag göra mer till sallad eller äta andra grönsaker men jag tyckte allt liknade broccoli idag så jag sparar det goda till imorgon istället. 

Vi kan gå ner allt från 0,5-3kg per vecka om vi äter i rätt mängd samt tränar därefter, vilket gör att åtmindstånde jag har förhoppningar om att tappa minst 2 kg som bevis på att jag har gjort rätt.

                                                                                                                                                                                 Sofie

Inte sugen

Har jag nu hamnat i ketos? Jag är inte alls sugen på någonting. Annars brukar jag alltid gå och småäta hela dagarna. Jag har helt slutat med det. Och det är bara tredje dagen! Kan den här metoden verkligen fungera? Och såhär snabbt? Låter lite osannolikt.

Jag har inte varit ett dugg hungrig sedan jag åt middag. (Blomkålsmosen var riktigt vidrig. Kunde inte äta den. Istället åt jag några småtomater och en paprikabit).
Eftersom jag är van att äta hela tiden, och då menar jag verkligen HELA tiden, så vill jag äta nånting nu. Men jag är samtidigt inte sugen på att äta något. Helskum känsla. Så nu sitter jag här med ett dilemma: Äta en finnkrisp med garavadlax eller inte äta nånting mer idag. Dagens i-landsproblem, verkligen.


Josefin


Hunger?

Min kropp har nu hamnat i ketos. Så nu har min kropps förråd av glykogen i muskler och levern har sjunkit tillräckligt för att kroppen ska börja använda kroppsfettet som energikälla. I detta läge börjar levern framställa glukos från mjölksyra, aminosyror samt glycerol som är en del av fett. Resten av fettet bildar så kallade ketonkroppar som kan användas av alla muskler samt större delen av hjärnan.

Under anpassningen till ständig fettförbränning kan man få en andedräkt som luktar som aceton. Detta går över när anpassningen är klar. När man har hamnat i ketos så känner man inte av att man blir hungrig längre eftersom blodsockret är stabilt hela tiden. 

                                                                                                                 Jessica


Fett vs. kolhydrater

Jag har ännu inte riktigt förstått hur vi egentligen kom fram till att vi skulle prova just denna LCHF-metod i fyra veckor.
Men nu är det som vi är och det finns inte så mycket annat att göra än att göra det bästa av denna (hemska?) situation vi har försatt oss själva i. Hur mycket vi än skulle vilja, kan vi inte direkt skylla detta på någon annan än oss själva.
Vad vi har att se fram emot är alltså 28 dagar utan: bullar (av alla dess slag), bröd (av alla dess slag), pasta, ris, potatis, frukt, musli/flingor OCH SÅ VIDARE (i princip allt som innehåller spår av kolhydrater).
Istället blir det mer utav den ärade varan; FETT. Det vill säga, under månaden lär det istället ätas en hel del; smör, grädde, fett kött/fisk, ägg OCH SÅ VIDARE (i princip allt som innehåller stora mängder naturligt fett).

LCHF-metoden går ju mer eller mindre ut på att äta så lite kolhydrater som möjligt och istället "byta ut dem" mot fett.
Jag mår ärligt talat väldigt illa bara av tanken på att äta t.ex smör & grädde (fettskrämd tjej; check), så det ska verkligen bli spännande att se hur detta lilla projekt kommer sluta.
/olivia


Vad är ketoner och ketos?

En keton är antingen en funktionell grupp karakteriserad av en karbonylgrupp mellan två kolatomer, eller en förening som innehåller denna funktionella grupp.


Ketos är ett tillstånd i metabolism som uppstår när levern i stor omfattning konverterar triglycerid (fett) till fettsyror och ketonkroppar som kan användas av kroppen för energi.

Ketos är en kemisk omställning i kroppen som uppstår när du äter väldigt lite kolhydrater och därför främst använder fett som energikälla. Fettet omvandlas till ketoner som kan användas som bränsle - därav namnet. För att detta ska hända bör man äta mindre än 40 gram kolhydrater om dagen. Bör tilläggas att man även bränner en del fett när man äter mer kolhydrater, men inte lika snabbt.



(fakta tagen från http://www.wikipedia.se/ och http://www.giviktkoll.se/)


Dag 3 (Josefin)

Jag tar väl äran att börja skriva ett inlägg.

Det är nu dag 3. Både imorse och igårmorse så mådde jag ganska pissigt (om jag får uttrycka mig så). Det kändes som att benen inte längre bar min kropp och jag hade en slags feberkänsla i kroppen. Var tvungen att snabbt fixa frukost för att jag så fort som möjligt skulle få sätta mig ned. Blev dock inte bättre av att jag satt ned, men jag kände mig ialla fall trygg, då jag visste att benen inte kunde ge vika när jag satt på stolen.

Kan ju passa på att berätta vad jag åt till frukost. Det fick bli en skål med blåbärsyoghurt som jag blandade i lite grädde (ovispad) i. Grädden fastnade lagomt mysigt i gommen... Men det var faktiskt gott. Åt ett ägg också. Sedan orkade jag inget mer.

Kissade även på en såndär kiss-sticka imorse. Den blev ljuslila. Vilket betyder att jag har börjat få ketoner i kroppen. Målet är ju att vi alla ska hamna i ketos.

Har hört rykten om att det blir blomkålsmos och falukorv till middag. Jag är inget stort fan av blomkål (inte för att jag någonsin har smakat, men det både ser och luktar äckligt ju) så vi får väl se hur det blir.


Josefin

Dag 3

Idag så är det tredje dagen som vi äter dieten och de två andra dagarna har jag mått precis som förut, förutom att jag har varit mindre hungrig än vanligt. Men idag så mår jag illa vill bara spy när jag hör någon prata om mat, har även börjat skaka idag, något jag inte märkt av förut. Hoppas det blir bättre för annars kommer jag aldrig att stå ut i 26 dagar till. Kissade på en kiss-sticka idag och då var den lila, vilket betyder att jag kommit in i ketos, om vi nu tolkat förpackningen rätt.
                                                                                                                      Jessica


Välkomna hit!

Våra dagliga uppdateringar kommer inom kort. Hoppas att ni har överseende med detta.

RSS 2.0